Zona muntanyosa compartida per Eslovàquia, Polònia, Ucraïna i Romania.
CÀRPATS A ESLOVAQUIA
Eslovàquia té una llarga història d’esquí. Des de 1940 ja hi havia alguns ascensors instal·lats a les muntanyes de Tatra. En l’actualitat, la República Eslovaca compta amb prop de 100 estacions d’esquí, la majoria d’elles ubicades a la part nord del país. Aproximadament el 80% del territori està situat a una altitud de 750 metres o més sobre el nivell del mar. El punt més alt és Gerlachovský Peak, a 2655 metres sobre el nivell del mar. Els usos turístics són predominantment esportius, de naturalesa y d’esquí.
La majoria del les zones d’esquí estan situades a reserves naturals, així doncs, respectant la protecció d’aquest medi natural, el desenvolupament dels centres d’esquí és, certa manera, limitat. Eslovàquia representa aproximadament unes 500 pistes d’esquí. A causa de la baixa altitud de les zones, la cobertura de neu no està sempre garantitzada, tot i això, Eslovàquia es capaç d’esdevenir una popular destinació d’esquí a Europa de l’Est.
A l’actualitat arriben a aquestes estacions d’esquí turisme domèstic i visitants dels països veïns procedents de Polònia, Hongria, Rússia, República Txeca i Ucraïna. Gràcies als seus preus competitius, les estacions d’esquí d’Eslovàquia tracten d’ampliar la seva captació de clients cap al mercat d’Europa Occidental. Un grup de 4 zones d’esquí (Paradís de la Neu Velká Raca/Oscadnica, Parc de Neu Strbske Pleso, Jasna Nizka Tatri i el Centre de Neu Donovaly) ha llançat una campanya publicitària adreçada a classes mitjanes franceses, britàniques i del Bnenelux. Aquestes quatre estacions d’esquí han realitzat diferents inversions per a ser capaços d’oferir infraestructures i serveis similars als d’Europa Occidental (64 km de pistes d’esquí de diferents nivells, hotels, xalets i cases d’hostes).
Donovaly és una de les estacions d’esquí més importants d’Eslovàquia. Està situada al centre del país, entre el Baix Tatras i l’Alt Tatras. Es un destí popular al país, i també per a visitants estrangers. Compta amb 17 remuntadors i 11 km de pistes d’esquí.
Jasna Nizke Tatri – Chopok del Nord és una altra estació de grans dimensions, situada als Baixos Tatras. Compta amb 11 remuntadors 5 telecadires i un telefèric, amb una capacitat total de 17630 persones per hora. Dels 25 km de pistes d’esquí, el 20% estan reservades per als bons esquiadors.
El Bystrianska Dolina es una estació que es troba entre el 1216 i els 2005 metres sobre en nivell del mar als Baixos Tatras. Comta amb 14 remuntadors i 7 pistes d’esquí, dos de les quals son considerades de dificultat. El desnivell és de 789 metres.
CÀRPATS A POLÒNIA
Tot i que l’esqui es practica des de fa temps al país, fins fa poc, Polònia no havia sigut un destí molt popular d’equí d’hivern pels turistes internacionals. L’obertura de l’espai aeri de Polònia a les línies de baix cost y el desenvolupament de la xarxa de carreteres van estimular el desenvolupament del turisme. Els preus relativament baixos i la naturalesa verge son altres dels factors que van ajudar fer del país un destí més popular. Ara el país conta amb més de 72 estacions amb 832 remuntadors i garanteix neu almenys 100 dies durant la temporada.
Els hotels estan millorant pujant la seva categoria als estàndards moderns, amb un enfocament particular en hotels wellness de 4 estrelles. Per seguir el ritme de la competència, les infraestructures i les pistes d’esquí estan constantment sent modernitzades.
Polònia, junt amb Eslovàquia, comparteix un dels trams més turístics de la serralada, la dels Tatras, amb alguns dels cims més elevats i la presència d’alguns llacs. La zona és freqüentada massivament per polonesos i eslovacs, degut tant al desenvolupament del les infraestructures d’acollida i a la seva accessibilitat (funiculars, telefèrics) com per la possibilitat de practicar tot tipus de turisme esportiu: pesca, caça, piragüisme, senderisme, escalada, ràfting, esquí, etc. La existència de diversos parcs nacionals, algun compartit pels dos països (Alto Tatra) confereix a aquest sector importants expectatives de creixement pel turisme internacional.
Zakopane, al sector polonès, pot convertir-se en el centre turístic neuràlgic d’aquesta zona, màximament tenint en conte la seva proximitat a Cracòvia, una de les metes obligades a Polònia i la possibilitat d’organitzar des de ella circuits de curta duració o day-trips.
Czarna Góra és al sud de Polònia, a la frontera amb Eslovàquia. Aquesta petita localitat a 1205 metres sobre el nivell del mar té 1 telesilla, 8 remuntadors i 9 km de pistes d’esquí.
El major centre d’esquí es Szklarska Poreba situada als Monts del Gegant. Conta amb 18 km de pistes d’esquí de diferents classificacions, i també molts recorreguts d’esquí de fons.
La regió de Kasprowy Wierch ofereix molt bones condicions per als esports d’hivern. La temporada d’esquí en general s’allarga fins començaments de maig.
Una altra estació d’esquí es Gubalowka a 1122 metres sobre el nivell del mar. Disposa de 3 km de pistes d’esquí, 2 telecadires i un telecabina.
Els turons de Gubalowka i Magura Witowska son ideals pel senderisme d’esquí. Hi ha 14 remuntadors a Bukowina Tatrzanska und Bialka, els pobles veïns de Zakopane.
Bialka es troba a 910 metres sobre el nivell del mar i conta amb un total de 16 km de pistes d’esquí.
CÀRPATS A UCRAÏNA
Les estacions d’esquí d’Ucraïna han millorat considerablement els últims 10 anys, però encara no son molt conegudes. La majoria de centres turístics es troben a les muntanyes del Carpats. En els últims anys s’han construït diversos hotels petits, cases turístiques i apartaments i alguns centres turístics han adaptat les seves instal·lacions a les normes europees, encara que el transport segueix sent sovint problemàtic per accedir e les estacions. Ucraïna ofereix esquí de fons, patinatge sobre gel i snowboard. El pic més alt d’Ucraïna és Howerla a 2061 metres sobre el nivell del mar.
Hi ha 41 centres d’esquí, amb un total de 98 remuntadors. Les visites s’estimen en 1 milió de visites d’esquiadors a l’any. Els preus del forfet d’esquí, i classes d’esquí són relativament barats en comparació a la resta d’estacions europees. Entre principis de desembre i fins l’abril només estan obertes les estacions de muntanya Drahobrat, Bukovel i Trostyan. Les altres estacions estan obertes des de mitjan desembre fins mitjan març. Les estacions d’esquí dels carpats tenen la millor infraestructura i experiència en turistes estrangers.
L’estació d’esquí més nova i moderna d’Ucraïna es Bukovel. Les muntanyes dels voltants de la localitat la protegeixen del vent fred. Compta amb 14 pistes d’esquí, 50 km de senders d’esquí i de snowboard i bons instructors. Per atreure més turistes, Bukovel va reduir els preus del forfaits, allotjaments i llogues d’esquí. El complex de Sklavske està situat en un pintoresc poblre a 600 metres sobre el nivell del mar, envoltat de muntanyes que protegeixen l’estació dels forts vents. El complex compta amb 9 remuntadors. El complex més alts d’Ucraïna es Drahobrat, a 1360 metres sobre el nivell del mar. Compta amb 8 pistes d’esquí i te els requeriments per a complir els requisits per celebrar competicions olímpiques. Es una estació molt popular entre esquiadors i snowboarders per la seva garantia de neu. La naturalesa i les vistes son molt apreciades.
CÀRPATS A ROMANIA
Els Carpats romanesos són la segona major cadena muntanyosa d’Europa. Les condicions de la neu són molt bones fins a finals de març o fins i tot abril, sense que les temperatures siguin molt baixes. Les estacions d’esquí estan millorant les infraestructures, el hotels son confortables i ofereixen interessants paquets especials. No obstant això el mal estat de les carreteres d’accés a vegades suposa un problema.
Romania segueix sent desconeguda com a destinació de vacances d’hivern. Compta amb 44 estacions d’esquí amb 141 pistes i hi ha neu entre novembre i abril. És una destinació atractiva per a visitants estrangers, ja que els preus podrien ser més baixos en comparació als estàndards europeus i algunes de les pistes estan il·luminades per esquiar de nit. No obstant això, els forfets no es consideren barats en relació a la limitada pendent de les infraestructures i al deficient manteniment.
En destaca l’existència de nombrosos establiments termals i presència de un ric patrimoni cultural a la petita regió de la Bucovina (las iglesias pintadas) configura aquesta àrea como una de les de més expectatives de creixement pel turisme internacional. Aquest ja existia, no obstant, l’altiplà de Transilvània , que els Carpats rodegen, es l’escenari de les aventures del Vlad Temples, el “Empalador” que la literatura y el cinema van convertir en el Conte Dràcula. Actualment s’està desenvolupant una important campanya de promoció per atreure a practicants del turisme d’esquí, (Poiana Nrasov, Siania, Pedreal), ja que es als Alps de Transilvània o Carpats meridionals on la serralada presenta millors condicions per practicar-lo.
Les principals zones d’esquí de Romania són Poiana Brasov, Sinaia, Busteni, Predeal, Azuga als Carpats del Sud-est, Paltinis als Carpats del Sud i Borsa, Valtra Dornei, als Carpats Orientals.
La destinació popular Poiana Brasov és a 13 km de la ciutat medieval de Brasov. En cap altre lloc del país s’hi ha construït tantes restaurants, cases i pensions com allí. La regió alberga cada anys diversos esdeveniments esportius. Compta amb 11 remuntadors, diverses màquines per fabricar neu, pistes d’esquí de fons, pistes de gel, piscines i molt bars, restaurants i discoteques.
Sinaia, a una altitud de 2000 metres sobre el nivell del mar, està situada a 150 km de Bucarest. S’anomena la perla dels Carpats, perquè té uns paisatges molt bonics. L’estació de muntanya conta amb 10 remuntadors recentment millorats, molts senders per a l’esquí de fons i un munt de restaurants, bars i discoteques. La ciutat a més altura de Romania és Predeal a 1000 metres sobre el nivell del mar, a 145 km de Bacarest. És una de les principals estacions d’esquí del país i té 7 remuntadors.
fuck me bb
ResponElimina